Other side of me

Tuesday

18SX : Untuk bacaan kaum wanita sahaja - Cara cara mengatasi payudara kendur

Assalamualaikum
Ramai wanita yang menghadapi masalah ini apabila usia semakin meningkat. Bukan sahaja mereka yang menyusu dan melahirkan anak. Umumnya ia adalah disebabkan oleh elasticity yang menyokong payudara menjadi semakin kurang dan menyebabkan payudara semakin kendur.

Walau pun ramai yang menyangkakan penyusuan susu ibu menjadi salah satu faktor payudara menjadi kendur, ia adalah tidak benar
sama sekali.


Sebagai wanita, tentunya mahukan penampilan yang menarik tak mengira usia. Payudara menjadi kendur adalah lazim berlaku tetapi ianya boleh diatasi dan boleh dielakkan.

(1) Melakukan urutan - Circular massage (ke arah dalam) dilakukan dua kali sehari selama 30 minit setiap kali. Boleh gunakan olive oil atau flaxseed oil. Sebelum mulakan urutan, gosok kedua belah tapak tangan bagi menghasilkan haba. Ia dapat melancarkan pengaliran darah dan mengembalikan ketegangannya.
(2) Makanan yang kaya glukagon - Makanan yang boleh boost pengeluaran susu ibu turut membantu pertumbuhan payudara. Oleh itu, boleh terus amalkan walau pun
dah berhenti dari menyusukan anak. Contohnya adalah seperti halba (direndam minum airnya atau pun ambil dalam bentuk pil)

(3) Senaman bagi menguatkan otot dada - Otot dibahagian dada dapat membantu menyokong payudara bagi mengelakkan ia kendur. Oleh itu senaman seperti push up pada dinding dapat membantu. Lakukan 3 kali seminggu, beberapa set setiap kali.

Sekiranya dilakukan dengan cara berdisiplin, perubahan akan dapat dilihat seawal 30 hari.

Selamat berjaya!

Daa

7 comments:

All about a journal said...

Salam

Tapi dari pengalaman sendiri, baru anak pertama yang menyusu secara eksklusif (baca : kuat sangat menyusu), memang perubahan fizikal pada breast nampak ketara..

Risau juga...

InsyaAllah try tips2 diberi..

Rai said...

salam,
actually..kita proses mengandung tu adalah antara penyebab utama payudara jadi kendur..proses penyusuan tu sendiri tak menyebabkan sagging breast..cuma, masa kita breast feed..breast akan besar sikit sbb banyak susu..so bila dah takde susu..ia akan kendur..tapi proses penyusuan tu sendiri tak menyebabkan kendur.. mcm mana nak cakap eh.. hehe..boleh baca entry saya yg sebelum ni pasal breastfeeding dgn sagging breast..

Bardboo said...

macam mana cara nak buat cicular massage tu? saya nak amalkan..sekarangni memang tengah fully breastfeed my baby ammar...

Redlomo said...

perempuan perlu cuba cara ini.. amat berkesan... www.redlomo.com :)

Rai said...

Bardboo,
circular massage tu urut buat bulatan..kalau breast sebelah kanan arah jam. kalau sebelah kiri buat bulatan arah lawan jam..

jadi waktu mengurut tu tangan kita dua dua akan buat bulatan ke dalam la kiranya..buat selama setengah jam atau pun 300 bulatan..

buat ni kena istiqamah..kalau nak cepat sikit gunakan minyak flaxseed oil atau pun bust serum pun boleh..tapi saya tak pernah cuba lagi guna serum..flaxseed oil tu tak tau mana nak cari..hehe.. tambah lagi dengan senaman yg fokus pada otot dada tiga kali seminggu..

Rai said...

redlomo,
oip! ni utk bacaan kaum wanita je tau..hehe..

Eqa Zulaikha said...

Bila baca ni trus tringat ada satu kartun yang citer pasal ladies breast yang dari sebelum kawin sampai dapat anak...lucu and malu... tapi that is reality. nak try lah cara ini.

nak share 1 tips, kalau rasa susu badan tiba2 mencurah x sempat nak tahan boleh try urut atas puting secara membulat. insyaallah stop lah kejap sebelum baju nampak basah.

www.niblogsihatsaya.blogspot.com

Blog Widget by LinkWithin