Other side of me

Monday

WAJIB BACA : Pengalaman menyusukan anak yang patut kita contohi

Assalamualaikum

Saya sangat terharu pada apabila membaca kisah ibu ibu yang mengalami kesukaran dalam menyusukan anak. Ini adalah pengalaman seorang ibu bernama Rose yang di kongsikan di ruangan komen pada entry Memalukan sungguh!
---------------------------
Just nak shara pengalaman. Dulu sy tkilan, marah & rasa org tak memahami apa yg sy lalui bila tak berjaya menyusukan Ank 1st sy. Sy rasa Alasan sy cukup kuat, pertama, nipple saya tak kluar Dan menyukarkan proses penyusuan. Kedua, ank saya jaundice, Dlm masa yg sama menghadapi critical constipation problem. Jd dia asyik menangis siang mlm. D hospital sy terpaksa berjaga siang malam hingga bleeding. Bila saya bg dia BF dia akn menangis menjerit hingga sy pun mnangis. Sy betul2 give up tambahan dgn kadaan kesihatan saya yg mkn lemah.

Sblm mngandung ank k2, sy tlh mdengar cerita sorg kwn yg tak berjaya menyusukan ank tp  berjaya utk ank ke 3 nya. Saya jd bsemangat utk menyusukan ank k 2 sy. Baru sy sedar selama ni kesedaran sy kurang sb tu cepat putus asa. Ilmu juga kurang, mlh persediaan juga kurang...apa yg sy baca selama ini tak cukup.

Tapi cabaran Kali ini lbh hebat sb sy akn bersalin scara elective c-sec due to spondylosis(sakit belakang yg sy hidapi slps bsalin ank 1st). Sy brusaha mencari ilmu secukupnya,persedian & kemungkinan masalah yg akn sy hadapi. Ketika usia kandungan 8 Bln sy dinasihatkn bercuti kerana keadaan sakit belakang sy yg makin serius. Doc jg mnyatakn sy mungkin dpaksa bersalin awl jika bacaan diabetes sy tinggi. Jd sy terpaksa mjaga mkn...

Waktu ini, sy mulakan urutan di nipple dgn nipple cream supaya tak tenggelam. Sy tlh sediakn electric pump utk kegunaan slps bsalin. Cooler bag Dan lain2 barang untuk persediaan EBF. Seperti yg telah sy jangka Kali ini lebih sukar proses EBF sy, pelbagai posisi sy cuba untuk BFkn ank sy tp tak berjaya... Belakang sy ni terlalu sakit, tangan saya agak lemah.... Akibatnya tiap kali mencuba Akhirnya sy pasti menangis kecewa & kesakitan yg teramat. Alhamdulillah dorongan kuat hubby & MIL. Akhirnya sy teruskan dengan pumping. Buat pmulaan Setiap 2 jam, bila susu da byk sy teruskn stiap 3 jam non stop siang mlm, consistently spaya susu tak kurang. Alhamdulillah sy berjaya EBF walaupun scara indirect. Sy terpaksa berkorban bila indirect EBF ini diteruskan selama 4 bln. Meskipun kurang tidur & terpaksa bkerja esoknya sy puas hati Dan rasa sangat berbaloi. Ketika usia baby mencecah 4 Bln, sy berjaya menyusukan scara direct kerana sakit belakang sy telah berkurangan. Skrg Baby telah berusia 18 bln & masih BF, akn dteruskan hingga 2 thn InsyaAllah. Sebenarnya kl kita tekad & bsabar InsyaAllah, Allah akn Bantu. Tiada yang mustahil. Semoga sdikit pngalaman sy ini dpt mberi sdikit inspirasi buat ibu2 lain utk mcuba penyusuan susu ibu.
---------------------------
Bagi ibu-ibu yang mengalami sedikit kesukaran seperti masalah tiada masa nak mengepam atau kekurangan susu. Sila lah contohi ibu ini. Dalam keadaan fizikal yang sukar pun masih berjaya menyusukan bayinya sehingga 18 bulan.

Bila kita susah, jangan lupa ada orang yang lebih susah dari kita.

Buat Rose, saya mintak halal share kisah ni dalam blog Penyusuan Susu Ibu.

Selamat berjaya.

6 comments:

CheRus said...

salam...boleh sy nak share this article?

Rai said...

salam,
saya just share pengalaman puan rose tu.. so saya tak kisah kalau awak nak share article ni..cuma maybe awak boleh tinggalkan komen kat entry memalukan sungguh utk inform rose utk share.. :D

Nancy said...

minta izin share artikel ini

Farha IbuCergas said...

Mohon share pengalaman ibu menyusu ini ya.

IbuCergas

Iamwhoiam said...

Good sharing, MyNutriBaby is an online community education programme and led by Nutrition Society Malaysia (NSM) and supported by Philips Avent Malaysia, is running a campaign that focuses on the importance of supporting breastfeeding mothers at their workplaces. For detail visit:
http://kidbuxblog.com/mynutribaby-is-a-workplace-for-working-mothers-who-are-still-breastfeeding/





Best Regards,
Split Queen Box Springs or split queen box spring

Aisyah Ghazi said...

Thanks admin for the sharing. Good share utk entry kali ni. Anyway, free2 jemput datang ke blog i untuk info2 kekal fit dan slim.


>>> Slim & Fit Semulajadi!<<<

Blog Widget by LinkWithin