Other side of me

Sunday

Faktor yang menyebabkan kurang pengeluaran susu ibu

Ramai yang bertanya apa pemakanan atau tindakan yang boleh menambah pengeluaran susu ibu, tetapi tidak ramai yang sedar mereka juga perlu mengetahui faktor yang menjadi punca kekurangan susu ibu. Dengan mengetahui punca sesuatu masalah kita dapat mencari penyelesaian bagi masalah tersebut.

Berikut disenaraikan faktor yang mungkin boleh menjadi punca kekurangan pengeluaran susu ibu menurut pembacaan saya :-

(1) Tekanan @ stress
Tekanan ini bukan sahaja boleh berpunca dari pelbagai masalah yang dihadapi dalam hidup sehari-hari malah ramai ibu-ibu yang secara tidak sedar akan berasa tertekan apabila mendapati pengeluaran susu mereka berkurangan.
Diakui adalah amat sukar untuk tidak berasa tertekan, tetapi sebolehnya elakkan terlalu memikirkan masalah kekurangan susu ibu lebih-lebih lagi sewaktu memerah susu atau menyusukan bayi. Dakap bayi dan tenangkan fikiran. Jika tidak bersama bayi lihat gambarnya atau bayangkan saat-saat ketika bersama dengan bayi anda bagi membantu pengeluaran.

(2) Keletihan atau kurang tidur
Tugas menjadi seorang ibu bukanlah mudah. Lebih-lebih lagi apabila terpaksa bangun pada waktu malam untuk menyusukan bayi atau menenangkan bayi yang terjaga kerana lampin yang basah. Walau bagaimana pun ini tidak bermakna ibu-ibu boleh menjadikan ini sebagai alasan untuk kurang tidur.
Keletihan bukan sahaja boleh mengganggu pengeluaran susu malah ia boleh mengganggu fungsi badan yang lain. Termasuk juga sistem pencernaan. Dapatkan bantuan suami untuk membantu menyalin lampin bayi secara bergilir-gilir pada waktu malam. Bagaimana pun anda masih perlu bangun pada waktu malam untuk menyusukan bayi. Tetapi perlu berasa bertuah kerana tidak perlu bangun untuk memanaskan air dan membancuh susu.
Tidur siang dalam jangka masa yang singkat boleh membantu mengurangkan keletihan tetapi pastikan anda tidak tidur berlebihan.

(3) Kurang minum air
Badan kita menggunakan banyak air untuk pelbagai fungsi termasuk untuk menghasilkan susu yang mencukupi. Pengambilan air yang terlalu kurang boleh mengganggu pengeluaran susu.

(4) Kehamilan
Biasanya pengeluaran susu selepas bulan keempat kehamilan akan mengalami sedikit kemerosotan. Walau bagaimana pun pengeluaran akan kembali normal selepas kelahiran bayi.

(5) Pengambilan pil perancang
Walau pun ia jarang berlaku terdapat juga kebarangkalian pengeluaran berkurangan apabila ibu mengambil pil perancang kehamilan.

Terdapat juga faktor lain yang tidak dinyatakan seperti masalah ketidakstabilan hormon yang tidak dapat saya nyatakan di sini kerana tidak begitu pasti bagaimana ianya terjadi. Walau bagaimana pun, saya akan update sebaik sahaja mendapat maklumat mengenainya. Sebagai alternatif anda juga boleh bertanya dengan mana-mana pakar laktasi mengenai perkara tersebut.

Pastikan anda bertanya di tempat yang betul sekiranya mengalami masalah penyusuan.

5 comments:

Slimmingbeauti said...

Kekuatan fizikal badan (stamina) dan pengambilan bahan makanan tambahan yang betul amat membantu. Sila dapatkan tips menambahkan susu badan dalam blog akak: http://tanyafarmasi.blogspot.com/2011/02/bayi-menguak.html. Semoga tips itu membantu.

faizul badri said...

Salam, kalau nk memperbayakkan susu bleh try Qaseh Gold Adinda, ia juga makanan sunnah dan memberi banyak lagi khasiat dan faedah2 untuk golongan wanita.......
http://muslimchoices.com/?p=qaseh_gold

Syuhada Amir said...

banyak faktor yang kita kena kaji apabila susu mula merudum kan...tak semestinya sebab stress je... :)

moga semua ibu diberi kekuatan utk terus susukan anak sampai 2 thn..

Fatimah Bt Tony said...

Wah.. perkongsian yang sangat bermanfaat. Terima kasih admin. Kepentingan Susu Ibu

Mrzempire said...

Kandungan susu meningkat sehingga 77% Seawal 8hari dengan Jus Kurma

Blog Widget by LinkWithin