Other side of me

Thursday

Penyusuan di tempat awam

Assalamualaikum

Copied from Ourkizuna

Kecoh kat dalam group ibu ibu yang menyokong penyusuan susu ibu tentang satu entry oleh seorang lelaki yang menyentuh pasal public nursing. Ala.. breastfeeding di tempat awam.

Aku link kan salah satu nya je lah ok.. Cursing Malay

Actually.. Pada aku that guy got a point there.

Cop cop.. Ibu ibu yang breastfeed jangan emosi ya. Please try to understand his situation.

Aku pun breastfeed jugak. Pada aku breastfeeding adalah easy tapi the people around you will never get easy with you.

Kenapa? Biasa la kan.. Banyak sangat promosi pasal susu formula. Padahal susu formula tu pun tidur susu ibu jugak. Ciss..

Ok. Thats not my point today.

Aku bersetuju dengan pendapat Mantot tentang breastfeeding di tempat awam. Bukan semua. Tapi mostly la.

Breastfeeding di tempat awam bukan bermaksud kita perlu tunjuk dengan semua orang kita adalah ibu yang menyusukan anak dengan menyusukan kat atas bangku tengah tengah pasaraya. Yes, you wear your tudung, you got nursing poncho and whatnot to cover the boobs.

Aku juga sangat sangat aware yang pasaraya di Malaysia pun tak mesra ibu menyusu. Kalau ada pun, ada lah parents muda mana-mana yang baru dapat anak nakkan privacy bagi susu botol kat anak dia bergurau senda dalam tu.

So..apa choice yang kita ada..? Boleh je nursing kat public. Tapi bukan terlalu open. Pilih la tempat yang tak ramai orang lalu lalang. Kalau kat kedai makan. Dah tau anak masih breastfeed tu pilih la seat yang agak tersorok. Kalau naik flight. Kalau dah tau perjalanan agak jauh. Dan nak kena breastfeed jugak jugak. Mintaklah seat yang kat tepi tingkap. Or at least sampai atas flight tu mintak tukar kejap dengan perempuan lain yang duk kat tepi tingkap. Masa menyusu tu ngadap ke tingkap.

Shujin memang tak pernah setuju aku nursing in public. Secara open. Masa anak-anak masih kecik belum start makan semi solid atau solid food. Kitorang limitkan masa dan kekerapan keluar berjalan window sopping bagai. Unless "wajib" nak kena keluar. Nak beli barang. Aku breastfeed dia puas puas dalam kereta. Sampai tu terus ambik barang yang perlu. Lepas tu balik ke kereta sebelum next feeding. Atau kalau nak singgah makan. Kitorang pilih tempat tersorok dan aku hide budak kecik tu bawah meja. Means kena bongkok sikit la. 

Sebab kenapa? Terus terang. Shujin penah je cakap kat aku dia nampak tet pompuan tengah breastfeeding anak kat public. Ye lah. Memang lah dia larikan mata. Takkan nak pi belek bini orang pulak kot. Tapi takkan aku nak salahkan shujin dan kata dia menggatal sebab tu kot. Dah "ter"tengok. Seriously. Dia kata kat aku "Its no fun to watch it".

So ibu ibu. Tolonglah. Kita taknak menjadi orang yang akan menarik suami kita ke neraka. Selagi ada ruang. Sila la cover cover. Again.. Aku tak kata jangan nursing kat public. But don't be too open about it. Kalau just ada stroller. Dah cover ngan poncho ke nursing cover tu lindung balik stroller. Kalau muat duk dalam tu, duduk la dalam tu. *ok tak kelakar*

Dan aku rasa, itu yang Mantot cuba sampaikan dalam entry dia. At least.. apa yang aku faham.

Please jangan emosi. Tak payah la nak kata "eh pompuan pakai seksi nampak tet tu tak pulak ko tegur" Come on la. Kita taknak disamakan dengan pompuan seksi yang tak semena mena tunjuk tet tu. Tapi bila dalam kes macam ni emosi pulak. Pandai pulak cakap "eh lelaki kena la tundukkan pandangan".. Rasional la ok..

Nota kaki : Dan hari ni.. The argument jadi lagi ridiculous. Aku seriously tak suka ibu ibu yang hantar gambar tengah nursing kat majalah. Fine. Ianya adalah personal opinion. Still.. Aku rasa tak perlu kott...

Daa

4 comments:

Jna marcello said...

hehe na tatw nk cmmnt ape tp as a girl na bole ambek sikit pengetahuan ;)

adyna said...

saya bf gak, memang masa adib saya malu sebab anak 1st, tp amni saya dah tak kisah sebab saya tak tunjuk kat org then en babah akan cover ngan stroller, kalau dia tak de saya halang ngan beg ;)

p/s: saya pun 1st time dgr biduri ungu tue

Deq's Qienz said...

kite da pgalaman pon around 2week je dlm pntang..xprnh plak bf di tmpt awam..

Munnafendy said...

sy ada baca jugak entry mantot hari tu kak rai. NIP for what? nipple?? hahaha

ok2 sorry :p


honestly,klau sy sndri nmpk pmpn nk menyusukan anak, sy sndri naik malu.takut2 terpandang yg tak sepatutnya.mmg malaysia kena perbanyakkan lg tmpt2 yg mesra ibu mcm ni.

Blog Widget by LinkWithin