Other side of me

Wednesday

Pengetahuan asas tentang susu ibu

Assalamualaikum

Dari masa mengandung lagi saya cadangkan agar semua bakal bakal ibu yang ada niat nak susukan anak dengan penyusuan susu ibu dapatkan segala jenis pengetahuan tentang penyusuan bayi.
(1) Perlu positif dan sentiasa percaya bahawa susu tu ada sebaik melahirkan anak. Jadi, sebaik baby keluar, kalau dalam keadaan sedar tu terus je suakan nenen pada baby. Stimulation dalam jam jam pertama adalah sangat sangat penting.
(2) Susu yang awal adalah dipanggil kolostrum dan berwarna kekuningan (jernih). Jangan pulak picit atau pam keluar warna kuning ingat tu bukan susu lepas tu buang pulak.
(3) Breast tak bengkak bukan petanda susu sikit atau tak cukup - Awal kelahiran breast akan bengkak sebab badan nak adjust keperluan baby. Lepas dapat adjust biasanya tak berapa bengkak dah. Tak bengkak jangan pulak tunggu bengkak baru nak bagi baby. Nanti supply makin kurang.
(4) Baby kerap menangis atau suka bergayut bukan bermaksud susu tak cukup - Baby perangainya memang macam tu. Way of communication cuma menangis bila dia tak selesa, terlalu sejuk, panas, diapers basah, sakit perut, kena gigit semut, kena ketip ngan nyamuk atau saje nak perhatian dan kasih sayang.. Jangan panic. Check diapers, perut, suhu.. atau simply cuddle. Anak first saya suka kami dukung bawak jalan keliling rumah. The first few weeks jenuh la bergilir. Letih. Tapi mcm tu la jadi mak bapak..
(5) Baby fully breastfeed ada potensi tak berak berhari hari dan ada kalanya lebih seminggu. Just check kencing banyak tak. Perut keras ke lembut.
(6) The best cure untuk jaundis atau kuning adalah susu ibu. Regardless apa orang keliling kata, atau petua diorang bagi jangan la bagi benda selain dari susu ibu. Esp jangan bagi susu kambing segar kat baby. Pernah terbaca, susu kambing segar agak "panas". Baby tak boleh digest sebab sistemnya tak matang lagi. Ini menyebabkan baby cirit birit. Sebab tu kuning turun. Jangan risikokan baby. Ok kat anak orang lain belum tentu ok untuk anak kita.
(7) Susu tak cukup nak top up dengan FM atau bagi makan bubur atau nestum cair gila - Kalau ada niat nak breastfeed sampai umur dua tahun, sila jangan start top up dengan benda lain. Nanti baby nipple confuse, langsung taknak latch dengan breast. Breastfeed is about demand and supply. Give more and you will produce more. Additionally, bagi nestum atau apa jenis makanan pun kat baby. Kalau bukan sekarang, perbuatan tu akan menyebabkan macam macam masalah dalam kehidupan anak tu. Dari obesity, diabetes sampai la ke masalah alergi dan masalah lain.
(8) Masalah puting tenggelam bukan bermaksud tak boleh direct feeding - Baby tak latch pada puting. Tapi kalau tak pandai mintak tolong nurse ajar. Kena masuk bahagian areola tu dalam mulut baby. Atau pun, ada yang suggest guna breast shield. Bila da start direct feeding, yang tenggelam tu akan timbul sikit.
(9) Breastfeed tak sepatutnya menyakitkan - Latch kena betul, posisi biar selesa. Kalau czer, tengok posisi paling sesuai.
(10) The best way to maintain and increase production adalah dengan perbanyakkan pam/direct feeding dan positive attitude.
Never give up. Rajin doa semoga dipermudahkan. Insya allah.

Good luck.

Daa

14 comments:

Munnafendy said...

isnin lepas my opismate (chinese) tny mcm2 pasal sy punya pregnancy n plan nak bsalin pantang blablabla...masuk bab brestfeed, dia ckp dia xde susu. skrg bg susu formula je. sy tny mcm mana bleh takde susu??? dia ckp dh try cucuk puting pun still xkuar. aiyark..sy tny2 lagi,baru tahu dia bsalin kat private, czer. jam pertama, kedua,ketiga nurse still xdtg bwk baby utk menyusu n dia pun tak tnya..sbb tgh miong.

jadinya, sy nk tny adakah faktor kelewatan bg anak menyusu lps bsalin tu yg menyebabkan susu xada?? takut gak, in case sy kena czer nnti, tlambat bg susu, susu xde...dlm hati ni kuat sgt nk fully breastfeed..

sis shuhada said...

Salam.
Saja nak kongsi pngalaman kat sini ye.
Saya ada 3 anak. Yg 1st cuma rasa BM saya maybe tak sampai 5oz seumur hidup dia. Coz that time mmg saya lack of knowledge pasal penyusuan plus both my nipple is inverted. Sedih sangat. Now she is six but sometimes i felt the bonding mcm xde between us.
So the 2nd one sy try hard and Alhamdulillah nipple i mula ada dgn bantuan my baby! And i BF my son until he is 2 yrs plus. Ikutkan hati nk terus je bf dia coz best sgt rasa bf ni tp by that i xtually dh besalinkan my 3rd child! Yes... i bf my 2nd child even i pregnen and dlm pantang!
N now i still n happy bf my 3rd child n she is 1 yr 9 mnths now. N akn terus bf selagi ada demand!
TQ.

thehealthinspector said...

sebenarnya kalau ceaser dan terlewat bagi susu 1-2 hari pertama tu takde masalah pun. Sebab anak sulung saya ceaser bius penuh, dan saya mmg mamai sampai esok harinya. tapi alhamdulillah, saya berjaya bfeed anak sampai setahun lebih. Anak kedua, bius separuh, jd keluar dari OT saya dah mintak nak bfeed baby dah :)

ketikketok said...

".. to love is to care, to care we must share..."
get some and feel awesome at BBC MARDI Station CH39000

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

aleynn said...

Baby saya lelaki.. Sangat kuat menyusu.. Bila dh baggi kiri kanan dia masih lagi nangis menganga.. So hubby pulak ckp x cukup.. Baby pulak bila ayah topup susu formula terus nyenyak tido.. Saya sedih sbb dh niat nk bg bf dan brg2 utk bf lepas naik keja pn dh ready.. Please.. Betul ke susu x de.. Mcm mana nk bykkan susu

Rai Ourkizuna said...

aleynn,
sori sangat lambat reply.. hmm.. so far saya tengok baby memang menangis nganga.. kalau menangis tutup mulut tak menangis la jawabnya.. bukan nak gurau ke apa ya..tapi baby mmg macam tu.. baby nganga, menangis tak semestinya sebab dia lapar tak cukup susu.. kalau awak top up dengan formula mmg confirm akan tak cukup susu.. dan kalau bagi susu formula mmg akan kenyang dan tidur lama.. sbb susu formula susah nak dihadam.. so perut baby akan kenyang lama..

kalau nak tambah production.. sentiasa ingat..breastfeeding basic adalah demand vs supply.. kalau demand ada, tapi awak supply dgn formula..pengeluaran susu awak takkan dapat penuhi keperluan baby.. sbb signal dihantar ke otak kita yg susu dah cukup utk baby..

make sure minum air secukupnya, makan secukupnya.. kalau badan letih, stress..ambil vitamin tambahan..take care ok..

nurul said...

Takpe, ilmu tak kire dari mane pun kene kongsi

http://bestbeautymom.blogspot.com

Blog Widget by LinkWithin