Other side of me

Thursday

QUICK tips tambah susu

Tiada cara yang betul atau salah dalam usaha menambah pengeluaran susu ibu kerana sesetengah kaedah berjaya bagi ibu A mungkin tidak berkesan pada ibu B. Oleh itu, sekiranya salah satu kaedah tidak berjaya, cuba kaedah yang lain pula. Jangan berputus asa dan sentiasa dapatkan sokongan dari orang-orang yang rapat dan mempunyai pengetahuan mengenai penyusuan

(1) Tambah masa dan kekerapan - Ini adalah asas dalam penyusuan susu ibu kerana secara asasnya pengeluaran susu ibu adalah mengikut konsep supply & demand. Lebih kerap menyusukan, lebih banyak yang dihasilkan. Cuba pam setiap kali selepas menyusukan bayi. Hormon prolaktin banyak dihasilkan pada waktu pagi, oleh itu luangkan sedikit masa untuk mengepam sebaik bangun dari tidur. Luangkan masa untuk menyusukan bayi sekerap yang mungkin ketika bersama mereka. Keberkesanan biasanya boleh dilihat selepas sekurang-kurangnya tujuh hari. Ada juga yang lebih sehingga 2 minggu.

Menurut pakar Laktasi Farah (Sarakids Owner), memerah pada masa yang tetap juga mempengaruhi pengeluaran. Walau pun ketika berada di tempat kerja, kita seringkali sibuk dan terleka dalam menyiapkan tugas yang diberikan, cuba sedaya upaya untuk menetapkan masa yg tetap untuk memerah setiap hari. Sediakan satu jadual memerah yang tetap dan tuliskan jumlah hasil yang diperolehi setiap kali. Oleh itu, anda akan dapat melihat sendiri perubahan pada hasil perahan setiap kali memerah.


(2) Minum air yang mencukupi - Air yang dimaksudkan adalah air kosong/masak semata-mata tidak termasuk teh,kopi,sirap dan air barli. Minimum 8 gelas (bagi seseorang seberat 25kg) lebih untuk yang lebih berat dari itu ;)

(3) Pemakanan seimbang - Secara peribadinya saya mendapati saya menghasilkan lebih banyak susu ketika kenyang berbanding dalam keadaan lapar. Sekiranya ibu-ibu sedang dalam usaha menurunkan berat badan, makan pada jumlah yang sedikit tetapi kerap bagi mengelakkan rasa lapar. Ini kerana dalam keadaan yang lapar kita lebih cenderung makan berlebihan. Utamakan sarapan pagi kerana ia adalah permulaan hari anda.

(4) Pemakanan yang menggalakkan pengeluaran - Keberkesanan adalah bergantung kepada individu. Halba, Oats, alfalfa , air soya, sawi, lobak putih (resepi), longan kering, daun kucai, kurma, jantung pisang (resepi), betik muda dan sebagainya.

(5) Mengambil hormon/suppliment untuk menambah susu - Terdapat banyak suppliment yang dirumus bagi membantu ibu-ibu yang mengalami masalah pengeluaran susu.

Bagaimana pun perlu diingat juga bahawa asas pengeluaran adalah supply & demand. Pengambilan suppliment/makanan penggalak susu hanya sebagai pemangkin bagi menggalakkan pengeluaran.

** Panjang pulak listnya ;)

10 comments:

IbuHakimHaikal said...

Salam Dear..mintak izin nk share kat blog sy ye.. ;)

Rai said...

Salam,
Sure :D. You can take anything from this blog that you think worth sharing with others.

IbuHakimHaikal said...

Thanks Dear..sudah share di sini.. http://www.ibuhakimhaikal.com/2011/03/cara-mudah-nak-banyakkan-susu-ibu.html

IbuHaikal said...

salam...Alhamdulillah...jumpe gak ape yg saya cari2...mintak izin nak share di blog saya...thanks in advance...

Rai said...

salam,no worries..share lagi bagus.. :D

@METH M!RZ@ said...

salam sis, minta share ;D.. TQVM

LittleBlossom said...

salam sis mintak izin share ye..tq so much

Anonymous said...

Salam dear,
mohon yer untuk share dalam blog saya.

Tq

~NoRaLiza Effendy~ said...

Terima kasih atasinfo bermanfaat untuk semua ibu-ibu..

kedaishakleeannur.blogspot.com

Dr Akbar Abdullah said...


Maklumat yang menarik mengenai cara untuk menambahkan susu badan. Yang penting untuk memastikan penghasilan susu badan tidak terencat, si ibu harus mendapat rehat yang cukup, tidak mengalami tekanan emosi dan harus mengambil diet yang sihat kerana penghasilan susu badan dipengaruhi oleh keseimbangan hormon prolaktin yang dirembeskan oleh kelenjar pituitari.

Blog Widget by LinkWithin