Other side of me

Friday

Exclusive breastfeeding causes allergies

Call for U-turn on when to wean baby after warnings that exclusively breast-feeding for six months 'causes allergies'

Mothers are being warned that breastfeeding exclusively for six months may not be best for their babies and could put them at risk of allergies, food aversion and even obesity.

New research, which contradicts nearly a decade of official advice, says babies can be safely given solid foods at least eight weeks earlier in life.

British researchers have questioned guidelines issued in 2001 by the World Health Organisation – and supported by the Department of Health in 2003 – which told women to breastfeed for the first six months before giving solid foods to babies.
Based on WHO ‘global recommendations’, the aim was to help children worldwide avoid allergies and gastroenteritis.

But experts led by a paediatrician from University College London’s Institute of Child Health now claim the policy may actually have increased the risk of babies suffering allergies and iron deficiency. In addition, it could deter children from eating foods with bitter tastes that are good for them, fuelling the rise in obesity.

The new study in the British Medical Journal has sparked controversy, with the Royal College of Midwives claiming it can only benefit the baby food industry.
But other breastfeeding specialists welcomed the ‘common sense’ findings that many mothers instinctively follow despite feeling guilty about ignoring official advice.
The Department of Health last night stuck by the old guidelines, but admitted it has asked a panel of scientists to consider all the evidence and report back this year.
The new study says that when the WHO edict came out in 2001, many Western countries, including two out of three European nations, and the U.S. chose to ignore it.
 
But in 2003, Britain agreed to comply with the recommendation, which sprang from a review of 16 studies. They included seven from developing countries and the remainder from developed countries which were of ‘variable quality’.

The conclusion was that babies given breast milk alone for six months had fewer infections.
But another review of 33 studies carried out at the same time found ‘no compelling evidence’ against introducing solids at four to six months, known as weaning. There is growing evidence that breastfeeding alone for six months does not give babies all the nutrition they need, with some becoming iron deficient.

Babies fed on formula milk get extra iron, but they too are exposed to other drawbacks of late introduction of solid foods.
The new study says Swedish research links problems with tolerating gluten to a delay in eating it until six months – with the ideal wait being four to six months.
Professor Mary Fewtrell, who led the research team, said: ‘Perhaps the Department of Health might conclude similarly were it to commission an objective, independent review of the evidence.’

Clare Byam-Cook, an independent breastfeeding counsellor and former midwife, said: ‘The findings are long overdue because there is no evidence to show harm from introducing solids at three months or if the baby is over 12 pounds in weight.’
But Janet Fyle, policy adviser at the Royal College of Midwives, said changing official advice would be a retrograde step that ‘plays into the hands of the baby food industry’.
She said there was ‘irrefutable evidence’ that breast milk confers many health benefits on babies that last a lifetime. 

A spokesman for the Department of Health said: ‘Mothers who wish to introduce solids before six months should always talk to health professionals first.’

Read more:
Daily Mail
Other related NEWS :  BBC news

Komen;
 
Saya harap mereka turut menyatakan siapa yang menaja "research" tersebut. :)

Bagi saya, tak dapat dinafikan bahawa pada sesetengah bayi yang disusukan dengan susu ibu sepenuhnya masih lagi mengalami masalah sering dijangkiti penyakit, alahan dan masalah-masalah penyakit lain. Bagaimana pun, kita tidak boleh menafikan bahawa susu ibu adalah makanan terbaik untuk bayi pada peringkat awal kelahirannya. Ini kerana, Rasulullah sendiri disusukan hanya dengan susu ibu pada 2 tahun pertama kehidupannya (Please correct me if i'm wrong)

Saya mula memperkenalkan solid pada anak sulung saya ketika dia telah mencapai umur 6 bulan. Sehingga kini, dia tidak mengalami masalah berkaitan alahan atau memilih makanan. Makanan kegemarannya adalah lobak merah, kacang dan ikan bilis. Dia sangat suka nasi berbanding mi atau bihun. Manakala adik, saya perkenalkan dengan solid seminggu sebelum cukup umurnya enam bulan. Adik juga tidak mengalami apa-apa masalah alahan. Pada pendapat saya, sama ada seorang kanak-kanak itu memilih makanan atau tidak adalah bergantung pada bagaimana kita mula memperkenalkan makanan tersebut kepadanya. Kita tahu sejak azali lagi yang sesetengah sayur tu mempunyai rasa yang pahit, jadi mula perkenalkan sayur yang lebih manis dahulu kepada mereka. Persembahan juga penting untuk menarik minat mereka mencuba. 
 
Antara cara saya memperkenalkan sayur kepada anak saya adalah dengan membuat salad buah dan sayuran yang dicampur dengan mayonis. Rasa mayonis sedikit sebanyak akan menyembunyikan rasa sayur tersebut. Setelah mereka biasa dengan rasa sayur tersebut tentu tiada masalah bagi mereka mencuba sayur tersebut apabila dimasak dengan kaedah lain.

Saya berharap tiada ibu-ibu yang melatah dan rasa menyesal kerana menyusukan bayi mereka secara ekslusif dalam tempoh enam bulan pertama kehidupan si manja mereka. Untuk mengetahui bilakah waktu paling sesuai untuk memperkenalkan makanan separa pepejal kepada bayi, pastikan anda mengenalpasti tanda-tanda yang ditunjukkan oleh bayi anda. Ini adalah kerana setiap bayi adalah berbeza.

2 comments:

whitedaisy said...

Salam Puan,


Saya Norliyana Madrus (UK17666), pelajar tahun ketiga Sarjana Muda Sains Makanan (Perkhidmatan Makanan dan Pemakanan), Fakulti Agroteknologi dan Sains Makanan (FASM), Universiti Malaysia Terengganu (UMT). Saya sedang menjalankan kaji selidik faktor yang mempengaruhi corak penyusuan di kalangan ibu di Pantai Timur Semenanjung Malaysia terutama di negeri Kelantan dan Terengganu. Soalan kaji selidik ini merupakan salah satu bahagian wajib untuk memenuhi keperluan Projek Ilmiah Tahun Akhir (MKN4199B). Objektif utama kajian saya adalah untuk mengkaji faktor yang mempengaruhi corak penyusuan di kalangan ibu di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Untuk makluman puan, segala maklumat yang diberikan adalah sulit dan digunakan semata-mata untuk tujuan akademik. Saya amat berharap jika puan menyusukan anak puan atau pernah menyusukan anak puan untuk menjawab borang kaji selidik ini. Segala kerjasama dan bantuan puan sangat dihargai. Di bawah ini saya sertakan link untuk borang kaji selidik tersebut. Berdasarkan kaedah yang saya guna, selepas 1 minggu, saya akan bagi link berdasarkan ini kembali untuk diisi lagi bagi tujuan 'pilot test' untuk 'validity and reliability questionnaire'. Terima kasih.

http://kwiksurveys.com?u=breastfeeding

Rai said...

salam whitedaisy,

so sorry..saya tinggal di shah alam.kalau nak cari peserta utk survey saya boleh tolong publish kan di blog ni. mungkin liyana boleh bagi email address yg diorg boleh contact?

Blog Widget by LinkWithin