RESEPI KERABU JANTUNG PISANG
Jantung pisang dikatakan boleh membantu menambah pengeluaran susu ibu. Resepi ini adalah salah satu cadangan bagi menikmati jantung pisang disamping menambah pengeluaran susu anda. Selamat mencuba!
Bahan-bahan Utama
Jantung pisang - 2 biji (kalau besar sebiji je)
Ikan selayang - 5 ekor
Kelapa parut - sebijik
Bawang merah - 10 biji
Halia - 1.5 inci
Santan - 250ml
Garam halus - Secukup rasa (agak-agak 2 sudu teh)
Gula - Secukup rasa (agak-agak 1 sudu teh)
Bahan-bahan Tambahan (masuk lagi sedap, tak masuk pun takpe)
Bahan-bahan tambahan ni takde limit actually. Dah nama kerabu kan? So, apa-apa pon boleh. Daun kesom pon boleh, bunga kantan pon boleh, daun selom pon boleh, kacang panjang pon boleh dan bla bla bla... As long as dia tertakluk dalam golongan kerabu. Saya suggestkan kacang botol, sebab dia bagi crunchy sensation sket.
Cara-cara Membuat
Langkah Pertama
Jantung pisang - Celur. Tos dan racik.
Ikan selayang - Rebus sehingga masak. Setelah masak, isinya diambil dan ditumbuk.
Kelapa parut - Goreng tanpa minyak sehingga kekuningan. Seterusnya tumbuk.
Bawang merah - Ditumbuk sehingga agak lumat.
Halia - Ditumbuk sehingga lumat.
Langkah Kedua
Campurkan bahan-bahan dari "Langkah Pertama". Masukkan santan, garam halus dan gula (kalau ada "Bahan-bahan Tambahan", campur laa sekali). Pastikan santan yang dimasukkan tidak menyebabkan kerabu menjadi berkuah. Kalau dah berkuah, panggilnya kerabu lagi ke??? Gaulkan sehingga sebati.
No comments:
Post a Comment