Other side of me

Saturday

Penyimpanan susu perahan

Susu yang telah diperah boleh disimpan sehinggap 6 bulan dengan kaedah penyimpanan yang betul. Cuci tangan dengan sabun setiap kali hendak mengendalikan susu. Bekas yang hendak digunakan untuk menyimpan susu mestilah di basuh dengan air sabun yang panas dan disteril.

Bekas yang boleh digunakan untuk penyimpanan susu :

(1) Bekas dadih (Boleh didapati di mana-mana pasaraya seperti Giant) - Ianya boleh digunakan sehingga 3 kali sebelum dibuang.
(2) Avent disposable liner - Babyland USJ (Diikat dengan getah)
(3) Playtex liner - 4oz, 100pcs/box : RM35.90- 8oz, 125pcs/box : RM47.90 (MLO)
(4) Botol susu dengan penutup

Simpan dalam kuantiti yang mencukupi ( yang diperlukan sahaja) dalam satu bekas untuk sekali penyusuan untuk mengelakkan pembaziran. Labelkan bekas dengan nama dan tarikh. Jika susu dibekukan tinggalkan sedikit ruang udara. Guna susu yang terdahulu

Berikut adalah panduan mengenai kaedah penyimpanan serta tempoh penyimpanan susu ibu :

(1) Suhu bilik (66-72°F, 19-22°C) : Sehingga 10 jam
(2) Di dalam peti sejuk (32-39°F, 0-4°C) : Sehingga 8 hari dan perlu disimpan dibahagian belakang bukan bahagian pintu.
(4) Dalam freezer satu pintu (variable temperature due to the door opening frequently) Sehinngga 2 minggu. Sekiranya menggunakan peti sejuk dua pintu (variable temperature due to the door opening frequently): Sehingga 3 ke 4 bulan.
(5) Deep freeze (0°F, -19°C) : 6 bulan ke atas.

(Sumber : WorknPump)

Berbincang dengan doktor sekiranya bayi adalah bayi pra-matang.

Forum berkaitan : SusuIbu 1

No comments:

Blog Widget by LinkWithin